заради

заради
предл. - за, по причина на, поради, вместо, според, по повод на, по случай на
предл. - благодарение на, с помощта на, в резултат на

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • заради — прийм., з род. в. 1) Вказує на мету дії. 2) Вказує на об єкт, в інтересах якого що небудь здійснюється; ради, для. 3) Вказує на причину дії або стану; через …   Український тлумачний словник

  • заради — прийменник незмінювана словникова одиниця …   Орфографічний словник української мови

  • ЗАРАДИ ХРИСТА — пожалуйста, ради Христа …   Казачий словарь-справочник

  • дѢля — заради, для див. дяля …   Зведений словник застарілих та маловживаних слів

  • прето — заради чогось, тому, ради того, через те що; отже, проте; таким чином, а тому …   Зведений словник застарілих та маловживаних слів

  • маневар — (фр. manoeuvre) 1. вежба на поголем број воени единици на начин како што се води војна 2. вешто преместување на некоја воена единица во војна заради залажување на непријателот 3. движење на локомотива во станица заради формирање на железничка… …   Macedonian dictionary

  • конгрес — (лат. congressus) 1. состанок на делегати од една партија или организација заради разгледување на заедничките проблеми 2. собир на научници, книжевници, уметници и сл. од една земја или од повеќе земји заради разгледување на прашања од областа на …   Macedonian dictionary

  • маска — (фр. masque) 1. она што некој го става на лицето за да се скрие, обично вештачки направен лик на човек или животно 2. маскиран човек 3. фиг. привид, надворешен изглед преправање, извештаченост 4. направа што се става на лицето заради заштита од… …   Macedonian dictionary

  • превенција — (лат. praeventio) спречување на нешто непожелно (болест, кривично дело и сл.), претходна, навремена заштита, преземање на претходни мерки претпазливост, претпазна мерка генерална превенција правно начело според кое сторителот на кривични дела го… …   Macedonian dictionary

  • Volodymyr Zatonsky — Volodymyr Zatonsky. Volodymyr Zatonsky (ucraniano: Володимир Затонський, ruso: Владимир Петрович Затонский – Vladimir Petrovich Zatonsky), nació el 27 de julio (8 de agosto en el calendario occidental) de 1888 en el pueblo de Lysets, distrito de… …   Wikipedia Español

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”